Cavtat - Centret av Regionen Konavle

Cavtat
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Cavtat är en charmig liten stad som ligger mindre än 20 kilometer söder om Dubrovnik. Det är det urbana centrumet av Konavle, och den sydligaste regionen i Kroatien. Med sitt rika och intressanta historiska arv, vackra natur breda utbud av turisttjänster, så är Cavtat definitivt bland de mest eftertraktade turistmålen i regionen.

Många arkeologiska fynd, bevarade monument och historisk data pekar på antika Grekiska upptakter av Cavtat. Man tror att kolonin Epidauros grundades 400-talet före Kristus. Genom de senare perioderna av turbulent historia så har det varit under romersk auktoritet som ett viktigt handels och sjöfartscentrum i regionen. Romerska Epidaurum förstördes i barbariska invasionerna på 700-talet, som lämnade området förkrossat och obebott fram till början av Medeltiden. Cavtat blev en del av Republiken Ragusa på 1500-talet. Det var perioden av välstånd och arkitektoniskt återupplivande av Cavtat då de flesta av de välkända historiska monumenten byggdes (franciskanerkloster, Rektorns palats och den lokala kyrkan).

Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Det är enkelt att nå Cavtat. När du väl landar på Ćilipis flygplats, så finns det taxi och biluthyrningstjänster tillsammans med reguljära stadsbusslinjer som går från och till staden. Det finns många hotell och privata boenden genom staden. Beroende på dina preferenser så kan du hitta boende på det lyxiga femstjärniga hotellet Croatia eller avnjuta den mer intima atmosfären av det familjedrivna hotellet i det historiska centret av Cavtat, Villa Pattiera.

Cavtat är en liten stad, men den har mycket att erbjuda. Besökare som söker kulturskatter i Cavtat kommer inte att bli besvikna. Det finns flera museer och gallerier, det kanske mest intressanta är Huset av Vlaho Bukovac, en av de mest kända Kroatiska målarna. På grund av dess vackra naturliga skatter, så har området Cavtat en stor potential som en landsbygdsturisms-destination. Med möjligheten att bo i en av de många hushållen på landsbygden, så har du chansen att gömma dig från stadens folkmassa, bullret och dimman och att verkligen njuta av den lugna skönheten av Konavles landsbygd.

Old church in Cavtat, small town near Dubrovnik, Croatia
'Old church in Cavtat, small town near Dubrovnik, Croatia' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Du kan lätt hitta härliga restauranger med rika gastronomiska erbjudanden och en oemotståndlig selektion av regionen Konavles kvalitetsviner i Cavtat. Många lokala tavernor, såsom Dalmatino och Kolona tillhandahåller sina gäster med underbara Medelhavsrätter.

Många vackra stränder är den huvudsakliga orsaken till att Cavtat är en önskvärd sommardestination för de flesta besökare. Kristallklara och oförorenade havsdjup erbjuder perfekta förfriskningar under de varma sommardagarna. Om du söker efter en aktiv semester, så finns det möjlighet att njuta av många vattensporter, såsom dykning, undervattensfotografering, surfing, vattenskoter, segling och fiske.

Även om Cavtat är en liten stad, så har den en rik sommarscen, som sträcker sig från kulturella till nattlivshändelser. Under de senaste åren har Cavtat varit värd för Libertas Filmfestival, flera musik och teaterfestivaler, och till och med en sommarkarneval som hålls den sista helgen i juli.
Hotell och lägenheter Hotell i Cavtat Cavtat