Dubrovniks Historia

Historia
'The Franciscan monastery sculpture in Dubrovnik' - Dubrovnik
'The Franciscan monastery sculpture in Dubrovnik' Quaoar / Shutterstock

Den oundvikliga charmen och skönheten av dagens Dubrovnik ligger i dess långa och rika historia. Under många århundraden av dess existens, så har Dubrovnik etablerat sig som en oberoende, kraftfull och inflytelserik stad. Dess specifika geografiska läge hjälpte till i utvecklingen av framgångsrik marknadsföring och sjöfartstradition. Dubrovnik har alltid värderats som en trygg hamn, skyddad av den grupp av öar som stiger framför den, men också för att vara korsningspunkten mellan de viktiga sjöfarts och handelsvägarna. Dess fascinerande historia är fylld med barbariska invasioner, maktfulla konkurrenter och blommande tradition av konst och vetenskap.

Man tror att Dubrovnik grundades på 700-talet, då kroatiska stammar expanderade till området i försök till att gömma sig från barbarer. De bildade ett antal mindre bosättningar som gradvis, över århundradena, fogades samman, som bildar en enda stad som skyddas av dagens kända fästningsvallar.

Dubrovnik etablerade sig till ett blomstrande maritimt handelscenter vid det Adriatiska Havet och Medelhavet. Trots turbulenta historiska omständigheter, så kämpade Dubrovnik för att bevara dess handelsanatomi och värdesatte självständighet i mörka medeltider, även under det Venetianska styret.

Eran av Dubrovniks sanna välmående börjar med grundandet av Ragusas Republik på 1500-talet. Det var en självstående aristokratisk republik, med dess egna auktoriteter (Rektorn och rådgivarna), valuta och flagga med en avbildning av St. Blaise, stadshelgonet. Republiken av Ragusa var det första Europeiska landet att avskaffa slaveri. Åldern av blomstrande och välmående nådde sin kulminering på 1600-talet med utvecklingen av den maritima handeln och den lokala handelsflottan, som placerade Dubrovnik bland de mest värderade handelsavtalsparterna i världen. Eran av finansiell säkerhet och utvecklingen hjälpte till i formationen av en specifik livsstil i staden. En cirkel av humanister stödde den blomstrande kreativiteten som resulterade i magnifika artistiska bedrifter inom arkitektur, urbanism, poesi, litteratur och vetenskap. Några av de mest värderade Kroatiska och Europeiska artisterna och forskarna som levde under denna period, lämnade deras outplånliga spår. Några av de mest skickliga inkluderar Marin Držić, Ivan Gundulić och Ruđer Bošković. Några av de mest kända byggnaderna från den perioden inkluderar Kyrkan av St. Blaise, Dubrovnik Katedralen och Rektorns Palats.

Church of St Blaise in Dubrovnik at dawn
'Church of St Blaise in Dubrovnik at dawn' - Paul D Smith / Shutterstock

Hursomhelst, eran av välmående ersattes med de djupa politiska och ekonomiska kriserna på 1700-talet som kulminerade med den stora jordbävningen 1667, som nästan förstörde staden. Balanserandes mellan krigen mot Turkiska väldet och Venetianarna och kämpandes med den pågående krisen, så upphörde Dubrovnik Republiken att existera på 1800-talet som en följd av Napoleons beslut. Det blev en del av Dalmatien, ett område i södra delen av den Kroatiska kusten, delandes dess politiska och historiska öde till dagens dato.

I det sena 2000-talet, så deklarerade Kroatien dess självständighet följt av den Serbiska aggressionen på Kroatiskt territorium. Dubrovnik var bland de första städer att attackeras 1991, lidandes brutal destruktion och signifikanta förluster. De flesta av de förstörda delar av staden är idag restaurerade, bevarandes Dubrovniks ovärderliga skönhet och återigen etablerar den som en av de mest älskade Kroatiska sommardestinationerna.