En Promenad Genom Gatorna i Dubrovniks Gamla Stad

Dubrovniks Gamla Stad
'Strada of Dubrovnik. The Strada is the main shopping street and gathering area in the city of Dubrovnik in Croatia.  Main street by early morning.' - Dubrovnik
'Strada of Dubrovnik. The Strada is the main shopping street and gathering area in the city of Dubrovnik in Croatia. Main street by early morning.' Katarzyna Mazurowska / Shutterstock

Gamla stan är på alla sätt den mest intressanta och mest attraktiva delen av Dubrovnik. Eftersom att den upptar ett ganska litet stadsområde, är det bäst att göra sightseeing till fots. Medans du promenerar genom stadens romantiska stadsgränder så kommer du inte bara att se de mest intressanta sevärdheterna, utan också känna den specifika, något mystiska atmosfären som stiger från de gamla stenmurarna. Lukten av aromatiska örter, vitheten av lakanen som torkar i solen mellan husen, lokalbefolkningens ständiga prat på de smala, upptagna gatorna... det bästa sättet att lära sig, att känna staden är att gå samman med folkmassan och låta den ta dig med på en oförglömlig resa genom labyrinten av Dubrovniks stadsgator och genom århundraden.

Hela den historiska stadskärnan är omgiven av medeltidsvallar, som skapar den perfekta illusionen av en välskyddad uppgörelse från vissa andra, förgångna tider. Det finns flera stadsingångar belägna nedanför de magnifika forten med utsikt över grindarna. Om du närmar dig vallarna i riktning från Dubrovniks moderna citycentrum, så kommer du in den gamla staden genom Piles Stadsport, den viktigaste stadsingången. Grindarna ses från de två forten: Minceta från norr och Bokar från söder. Fortet Minceta anses vara ett av de vackraste förstärkande objekt i världen. Det är en Dubrovniks igenkännliga symboler som erbjuder en magnifik utsikt över hela staden. Fortet Bokar designades för att försvara staden från havet; idag är det en mötesplats för uppträdanden av Dubrovniks sommarfestival.

Pile Gate - entrance in old town of Dubrovnik. Croatia.
'Pile Gate - entrance in old town of Dubrovnik. Croatia.' - Phant / Shutterstock

När du kommer in genom stadsporten befinner du dig att titta på vackra Onofrio Trevi, populär mötesplats för stadens ungdomar. Kanske den vackraste och mest intressanta monument av denna del av den gamla staden är Franciskanerklostret byggdes i slutet av medeltiden . Det är en av de finaste och mest harmoniska exempel på gotisk och romansk arkitektur i Dubrovnik. Kyrkan i klostret är ofta en mötesplats för olika konserter under hela året.

Onofrio's Fountain is one of the ancient fountains of Dubrovnik, Croatia
'Onofrio's Fountain is one of the ancient fountains of Dubrovnik, Croatia' - Madrugada Verde / Shutterstock

Då du promenerar, så kommer du att hitta dig själv på den mest kända och älskade stadsgatan i Dubrovnik, Stradun. Med dess olika souvenirbutiker, gallerier, kaffebarer och restauranger, Stradun är aldrig stilla. Då du går din väg genom folkmassan, så kan du avnjuta framträdanden av många gatuunderhållare.

Dubrovnik - Croatia
'Dubrovnik - Croatia' - Wojtek Chmielewski / Shutterstock

På dess andra sida, så avslutas Stradun med ett vackert torg omringat av några av Dubrovniks mest viktiga och historiska sevärdheter. Du kommer att se Stadskatedralen, Kyrkan av St. Blaise, Sponza Palatset (stadsarkivet), Rektorns Palats, klocktornen och Orlandos Kolonn. Alla av dessa vackra monument är de finaste exemplen på den sena medeltida och tidiga renässansarkitekturen.

Sponza Palace - histiric archive, Dubrovnik, Croatia.
'Sponza Palace - histiric archive, Dubrovnik, Croatia. ' - Phant / Shutterstock

När du väl har slutfört denna sightseeingrutt obligatorisk för varje Dubrovnik-besökare, så kan du förlora dig själv i labyrinten av smala stadsgator och utforska andra sevärdheter. Det finns flera museer och gallerier där du kan avnjuta några av de finaste historia-utställningarna så väl som nutida konst.

Om du önskar att ta en paus från konst och historialektioner, bara avnjut utsikten; ta in den autentiska atmosfären och observera det dynamiska vardagslivet i staden. När du blir trött och hungrig, följ din näsa bokstavligt talat. Inbjudande aromer av den utsökta Medelhavskokkonsten sprider sig genom de krokiga gatorna från olika restauranger och tavernor som övertyger dig att ta en paus och testa några av de lokala specialiteterna.

Den Gamla Staden förlorar inte dess livfullhet efter mörkret; tvärtom. Olika musikal och teater framträdanden på stadstorgen och en varietet av händelser i de oräkneliga stads-mötesplatserna bevarar det dynamiska av stadslivet länge efter solnedgången.