Gastronomi i Dubrovnik

Gastronomi
'These langostinos were a great meal.  Dubrovnik, Croatia.' - Dubrovnik
'These langostinos were a great meal. Dubrovnik, Croatia.' Marc C. Johnson / Shutterstock

Syddalmatianskt folk är kända för deras kärlek för välsmakande mat och kvalitetsviner, och Dubrovnik är inget undantag med dess rika gastronomiska erbjudande. Det finns olika mötesplatser att äta på från snabbmat till finmiddags-restauranger. De flesta av de populära matplatserna är belägna i citycentret, som gör det lätt för gästerna att välja deras föredragna restaurang under fritidspromenader.

Beroende på gästernas preferenser, så finns det en mötesplats för alla. I Dubrovnik så kan du avnjuta berömd Fransk kokkonst, Japansk sushi och till och med kvalitetsstekar. För de som föredrar mer dynamisk livsstil och de bekanta smakerna av världens mest älskade maträtter, så finns det ett antal av pizzerior vid stadscentret och till och med en Mexikansk restaurang. De flesta av restaurangerna är belägna i de attraktiva miljöerna som reflekterar den romantiska Adriatiska atmosfären.

Gästerna är ofta intresserade av att prova den lokala kokkonsten och Dubrovnik är den perfekta platsen att avnjuta den enkla rikedomen av Syddalmatianska rätter. Traditionell mat i Dubrovnik är färska, lokalt odlade grönsaker och frukter, kvalitetskött och fisk med så lite kryddor som möjligt och mycket olivolja. Medans du är i Dubrovnik så borde du pröva några av de lokala fiskspecialiteterna i några av de många stadstavernorna och restaurangerna. Vi rekommenderar varmt tavernan Lokanda och restaurangen Proto, båda belägna i stadscentret.

risotto with cuttlefish
'risotto with cuttlefish' - Valerio Pardi / Shutterstock

För de som är intresserade av att testa några av Dubrovniks signaturmåltider, så är det väsentligt att smaka den gröna "menestran", en gryta med rökt kött och kål. Ingen fiskälskare kan motstå den kända Dalmatiska bläckfisksalladen, svart risotto, skaldjur eller grillade sardiner. Alla fiskspecialiteter är gjorda av den färska fisken från de Adriatiska djupen och skaldjur odlad i oförorenat hav. Och för de med en söt tand så finns det en varietet av älskade lokala desserter som Dubrovnik Rozata (creme brulee Dubrovik-stil), "Ston-kaka", kotonjata (kvittenpudding), arancini (kanderade apelsinsskal) och många andra.

Dining at Dubrovnik Own Town
'Dining at Dubrovnik Own Town' - bigfatcat / Shutterstock

Alla av Dubrovniks fina matställen erbjuder en rik selektion av viner. Dubrovnik druvodlare och vingårdsägare är stolta över deras kvalitetsrödviner; Plavac Mali är det mest populära. Varieteten är namngiven efter de små mörkblåa druvorna som växer i den centrala delen av den närliggande halvön Pelješac.

Famous Croatian vineyards with Dingac grapes. Cultivated only on this small part of Peljesac peninsula near the sea in Dubrovnik archipelago.
'Famous Croatian vineyards with Dingac grapes. Cultivated only on this small part of Peljesac peninsula near the sea in Dubrovnik archipelago.' - OPIS Zagreb / Shutterstock