Peljesac - Vingårdsparadiset nära Dubrovnik

Peljesac
'Helicopter aerial shoot of tourist destination Orebic on Peljesac peninsula, Croatia' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shoot of tourist destination Orebic on Peljesac peninsula, Croatia' OPIS Zagreb / Shutterstock

Peljesac är den näst största Kroatiska halvön, belägen i de södra vattnen i det Adriatiska havet, längs den Adriatiska kusten. Omgiven av många öar och småöar, Pelješac är en plats av milt medelhavsklimat, vacker natur och rikt kulturarv. Det är därför en oundviklig del av det lokala turistutbudet. Bortsett från blommande turism så har Pelješac alltid varit känt för sina rika vingårdar och kvalitetsviner (Dingač och Postup är bland de mest uppskattade).

Peljesacs historia är rik och intressant, och daterar tillbaka så långt som till den Neolitiska perioden av Stenåldern. Det finns många stenfynd utspridda över halvön. I de senare perioderna av Metallåldern, så bebodde Illyriska stammar Peljesac, vilket bringade de Grekiska kulturella influenserna som gradvis formade specifik och igenkännlig Medelhavskultur. Det finns många bevarade Illyriska helgedomar i området Peljesac. Romarna invaderade Pelješac på 200-talet före Kristus, och behöll sin dominans till Medeltiden. På 1400-talet blev Peljesac del av Republiken Ragusa, välstånd och betydande ekonomisk/kulturell utveckling välkomnades äntligen. Det var den tid då staden Ston byggdes och förstärkte med starka murar för att skydda saltproduktionen, en av hörnstenarna i Dubrovniks välstånd och makt. Dessa fem kilometer långa murarna har bevarats fram till nuvarande dag, och är det längsta befästningssystemet av denna typ i Europa. Under de följande århundradena, så delade Peljesac Dubrovniks öde, överlevde genom den Franska och Österrikiska dominansen på 1900-talet och genom den Serbiska aggressionen 1991. I modern tid har Pelješac uppfattats som ett jordbruksområde, med sina bördiga marker lämpliga för typiska Medelhavskulturer: oliver, vin och citrusfrukter. Skönheten i vingårdarna och olivträdplanteringarna omgivna av orört Medelhavsstädsegrönt, det kristallklara blåa havet med många vackra stränder gör det helt enkelt omöjligt att bortse från skönheten på denna halvö. Peljesac är idag bland de mest eftertraktade turistmålen i regionen. Förutom enorm rikedom av vegetation på halvön, så kan du beundra mångfalden av vilda djurarter som lever på Peljesac, några av dem är endemiska.

Croatian Beach, Beautiful Divna Bay On Peljesac Peninsula,
'Croatian Beach, Beautiful Divna Bay On Peljesac Peninsula, ' - Jenny Sturm / Shutterstock

Pelješac är ganska enkel att nå, avsett om du anländer från Splits eller Dubrovniks flygplats; Pelješac har bra förbindelser genom regionala vägar och med reguljära busslinjer. Det finns färjelinjer också, som ansluter Pelješac med Ploče, Korčula och Mljet hela året.

Även om det inte finns några hotell på halvön Peljesac; så finns det oräkneliga privata faciliteter som erbjuder en härlig plats att bo på i några av Peljesacs bosättningar som Ston, Žuljana, Dingač och Lovište. Boendenas priser sträcker sig från 10 till 15 euro per dag.

Medelhavsklimat ger perfekta väderförhållanden för den perfekta sommarsemestern. Därför, så besöker turister Peljesac främst i den varmare delen av året, beslutna att avnjuta det soliga vädret, frisk luft och kristallklart hav. De flesta av stränderna på Peljesac är täckta med sten eller sand och omgivna av behaglig skugga och lugnande dofter av barrskogen och aromatiska örter. Besök stränderna Papratno, Vučine, Dingac eller Mirce och njut av den orörda naturen. Om du föredrar en mer aktiv semester, så har Peljesac fortfarande mycket att erbjuda. Från havsvattensporter, såsom simning, dykning, undervattensfiske, vindsurfing och kite-surfing , du kan prova några av lagsporterna, cykling, vandring eller grottforskning .