Zaton En Säker Oas vid Dubrovniks Portar

Zaton
'Helicopter aerial shot of beautiful lagoon Zaton near Dubrovnik in Croatia.  Well known tourist destination.' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shot of beautiful lagoon Zaton near Dubrovnik in Croatia. Well known tourist destination.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Zaton är en bosättning gömd inne i den välskyddade, natursköna viken belägen bara 8 kilometer norr om Dubrovnik. Bosättningen består av två byar: Veliki Zaton och Mali Zaton. De är anslutna med en unik, flera kilometer lång strandpromenad. Du kan nå dem från Dubrovnik med buss; de är 20 minuter bort. Om du letar efter en lugn semester borta från sommarens folkmassor och stora hotell, så är Zaton den perfekta platsen för dig. Dess lugnande landskap med vackra, intakta stränder och tjocka barrskogsskugga får dig att glömma alla bekymmer i världen, om så bara för en kort tid.

Zaton har varit en plats för semester sedan de tidiga tiderna av Ragusas Republik i det tidiga 1500-talet. Nästan varje förnäm Dubrovnik-familj hade sitt sommarhus byggt i Zaton. Även om många av dessa vackra renässanshus förstördes under den Serbiska aggressionen, så har vissa av dem bevarats eller restaurerats. Idag är de en viktig del av Zaton’s turisterbjudande.

Zaton is a small historic town on the Adriatic coast in Croatia
'Zaton is a small historic town on the Adriatic coast in Croatia' - dvoevnore / Shutterstock

När man är i Zaton, så är det rekommenderat att besöka Vrelo, en vattenkälla som användes för att driva de gamla kvarnarna.

Mali Zaton är en perfekt plats för äventyrare och campare som letar efter en säker plats att spendera natten i sina tält och sovsäckar. Om du letar efter ett mer komfortabelt boende, så finns det olika privata lägenheter i området. Det finns ett fåtal butiker och små restauranger i området tillsammans med den allmänna stranden.

En vacker strandpromenad leder från Mali Zaton till Veliki Zaton, den större av de två bosättningarna. Även om det inte finns några stora hotell i området, så finns det alltid tillgängliga boenden i vackra privata rum eller lägenheter. Vänliga och tillmötesgående kommer att ge dig nödvändiga instruktioner om hur man positivt tillbringar sin semester när man är i Zaton. Du kan hitta många affärer, ett snabbköp och ett bageri i Veliki Zaton tillsammans med en massa charmiga restauranger där du kan smaka goda lokala specialiteter och kvalitetsviner. Det finns också flera kaffebarer, ett postkontor och en turistbyrå. För mer äventyrliga gäster så finns det också en välutrustad auto-camping.
Hotell och lägenheter Hotell i Zaton Zaton