Slano Dubrovnik - En Pärla Gömd i den Säkra Hamnen

Slano
'Village on coast of Slano lake in Montenegro near Niksic.' - Dubrovnik
'Village on coast of Slano lake in Montenegro near Niksic.' Doin Oakenhelm / Shutterstock

Slano är en liten etablering, gömd vid slutet av den djupa viken bärandes samma namn. Denna säkra hamn har försett ett pålitligt skydd mot väder och vind under många århundraden. Idag baserar Slano sin ekonomi främst på turism men också på jordbruk (odlar oliver, tobak, vinrankor, aromatiska växter) och fiskeri. Slano ligger 37 km norr om Dubrovnik och har goda förbindelser med den största staden i regionen genom regelbundna busslinjer.

Det finns många arkeologiska platser som tyder på att Slano har varit bebodd sedan de tidiga förhistoriska tiderna. Närliggande kullar är formade av olika ruiner av fort och gravhögar. Antika Grekiska och Romerska monument kan hittas på samma platser; Det finns en Romersk Borg på höjden Gradina, medans tidigt Kristna sarkofager är utställda framför franciskanerkyrkan. Slano blev en del av Republiken Ragusa på 1400-talet, och fungerar som Rektorns högkvarter. I närheten av rektorns borggård är det bevarade sommarhuset av Dubrovniks adel och några av de mest mäktiga familjerna på den tiden. Slano led stora förluster och förstörelse under den Serbiska aggressionen under det senaste decenniet av 2000-talet. De flesta av de förstörda föremålen har förnyats och funktionerna har restaurerats i nutid.

Church in Slano Croatia
'Church in Slano Croatia' - Jos Post / Shutterstock

Slano är en perfekt sommardestination för gäster som söker en lugn och avkopplande plats att tillbringa sin semester på. Dess många och olika stränder, en mängd olika fritidsaktiviteter och rika gastronomiska utbud ger förutsättningar för den perfekt lågmäld semester.

Slano har bara ett hotell, Admiral; och många privata boendeobjekt. Det finns en varietet av vattensporter och andra rekreationsalternativ under dagtid, såsom vattenskidor, brädsegling och dykning; eller cykling och vandring. På kvällen så kan du avnjuta romantiska promenaden vid havskusten efter delikata måltider i en av Slanos restauranger. Om du är intresserad av att testa några av de mästerligt lokala maträtterna, så är det högt rekommenderat att besöka restaurangerna Grgurići och Kolrin såväl som tavernan Maestral.

Om du anländer till Slano med privat eller hyrd båt, så finns det två tillgängliga hamnar, beroende på yachtstorlek: viken Banja och Udden Gornji.
Hotell och lägenheter Hotell i Slano Slano