Trsteno norr om Dubrovnik

Trsteno
'Small traditional harbor on the Adriatic sea coast, Trsteno, Croatia' - Dubrovnik
'Small traditional harbor on the Adriatic sea coast, Trsteno, Croatia' Florin Stana / Shutterstock

Trsteno är en liten kustbosättningen som ligger 20 kilometer norr om Dubrovnik. Det är känt för dess unika naturliga skönhet, rika vegetation och dess välkända arboretum.

Det tros, enligt många arkeologiska fynd, att Trsteno bildades så tidigt som på 500-talet, och är beläget vid den Adriatiska havskusten. I början av 1400-talet, så blev bosättningen en del av Republiken Ragusa. Många medlemmar av Dubrovniks adel var förtrollade av den naturliga skönheten i Trsteno och de började bygga sina sommarstugor där. Den största och mest kända var en byggd av Gučetić-Gozze familjen, bevarad fram till nuvarande dag. Under den första hälften av 2000-talet så grundades Arboretum Trsteno av den Kroatiska akademin för vetenskap och konst.

Arboretum Trsteno är det enda existerande botaniska objektet av dess sort i Kroatien, täckandes över 24,28 hektar, så består det av den Gotiska-Renässansparken med 1500-tals sommarresidenset och den nyromantiska 1900-tals parken. En barockfontän visar Romerska guden Neptunus och nymferna kan ses där också. Arboretumet har historiska olivträd och den naturliga vegetationen av de vintergröna Medelhavsträdarterna, såväl som över 300 olika exotiska växter från hela världen. Den mest intressanta naturliga sevärdheten av Arboretumet är två Asiatiska plataner, som är högresta ovan Arboretumet med en höjd på 60 meter och med en diameter på 5 meter, de är 500 år gamla giganter som imponerar på besökare med dess antika och något exotiska utseende. 782/5000 Arboretum Trsteno är den enda existerande botaniska föremål i sitt slag i Kroatien. Täcker området på över 60 tunnland, det bestod av den gotiska-renässans park med 15-talet sommarbostad och neo-romantiska 19th century park. En barock fontän visar romerska guden Neptunus och nymfer kan ses där. Arboretum innehåller historiska olivträd och den naturliga vegetationen av de vintergröna Medelhavet trädslag, liksom över 300 olika exotiska växter från hela världen. Den mest intressanta naturliga syn på Arboretum är två asiatiska plataner. Tornar ovanför Arboretum från höjden 60 m och med fem meter i diameter, de är 500 år gamla jättar imponerande besökarna med sin gamla och något exotiskt utseende.

Fountain in Trsteno Arboretum, Croatia
'Fountain in Trsteno Arboretum, Croatia' - Atelier_A / Shutterstock

Trsteno är lätt att nå och har goda förbindelser med Dubrovnik genom regelbundna stadsbusslinjer. Men om du är intresserad av att gömma dig från stadsmassorna och vistas i lugn och ro i Trsteno, så finns det många privata boenden och lägenheter till din tjänst. Vackra stränder och klarblått hav lockar nya turister till Trsteno varje säsong, vilket gör det till en lugn sommardestination från tidig vår till sen höst.
Hotell och lägenheter Hotell i Trsteno Trsteno