Mljet - Nationalparken av Osedd Skönhet nära Dubrovnik

Mljet
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, village Pomena, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' - Dubrovnik
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, village Pomena, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Mljet är en av de största, grönaste och enligt många den vackraste Kroatiska ön. Belägen i närheten av Dubrovnik, halvön Pelješac och ön Korcula; Mljet är ett av de mest älskade turistmålen i Kroatien under hela året. Behagligt medelhavsklimat med milda vintrar och varma somrar gör Mljet till det perfekta valet för semester. Hisnande naturliga skönheter, historiska och kulturella arv med det klarblå havet, oförglömlig natur och rikedom av flora och fauna är bara några av orsakerna till att de flesta av Mljet-besökarna återvänder flera gånger.

Den rika och turbulenta historian av Mljet går hela vägen till de antika tiderna. Den har uppfyllts med mystiska legender, äventyrliga uppdrag och piratbelägringar omväxlande med perioder av välstånd och fred. Illyriska stammar var de första kända invånarna på ön. Man tror att de kom över från halvön Pelješac för cirka 4000 år sedan. De bosatte sig så småningom längs källsprång av drickbart vatten, och levde i primitiva boenden som bönder och fiskare. Undervattensfynd av de Grekiska amforor indikerar att de Grekiska sjömännen använde Mljet som skydd mot stormar och piratattacker. Romersk myndighet kom till Mljet på 200-talet före Kristus. Det finns flera monument från den eran att se i dagens Mljet: guvernörens herrgård med de antika baden och starka skyddstornen. Det finns också två tidiga Kristna kyrkor från den period på ön. På 1200-talet fick Benediktinerna makt över hela ön, främjade utvecklingen av jordbruk och skrivkunnighet bland öns slaviska befolkning. De byggde ett imponerande kloster, bevarat fram till nuvarande dag. På 1500-talet blev Mljet del Ragusa Republiken, delandes Dubrovniks öde till nutid.

St. Marija  monastery on litle island in national park Mljet, Croatia
'St. Marija monastery on litle island in national park Mljet, Croatia' - Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Den nordvästra delen av ön förklarades som en nationalpark 1960 på grund av dess extraordinära kulturella och historiska arv och himmelska naturliga skönheter. Den väl indragna kusten döljer oräkneliga grottor, klippor, stenar och småöar; medans den tjocka barrskogen döljer antika monument. Ön är värd för flera endemiska, något exotiska växter och olika djurarter, Munksälen är den mest älskade besökaren.

Den kanske mest fascinerande synen av ön är systemet med salta sjöar; Den stora och den lilla sjön. De är anslutna med havet genom en smal kanal. I mitten av den stora sjön så finns Isle of St Mary med benediktinerkloster från 1200-talet. Det finns många andra attraktioner, inkluderat Grottan Ulysses, ett system av sjöar fyllda med bräckta vatten och ursprungsstädsegrönt. Den kända oceanografi-experten Jacques Cousteau hävdade att havet runt Mljet var bland de renaste vattnen i världen.

Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Mljet är ganska enkelt att nå genom reguljära båtlinjer (färja eller bärplansbåt) från Dubrovnik, Pelješac och andra Dalmatianska hamnar. När du väl har landstigit Mljet, så finns det bussar som kör till och från nationalparken. Om du är intresserad av att stanna lite längre, så finns det ett hotell på ön, Odisej, i den lilla hamnen Pomena; med olika privata lägenheter och en campingplats.

Under din vistelse på Mljet så kan du njuta av osedda naturliga skönheter och många kulturella attraktioner. Om du är på jakt efter en mer aktiv semester, förutom simning och dykning, så kan du vandra, cykla mountainbike, segla, fiska eller grottforska. På kvällarna kan du besöka en av öns restauranger och njuta av några av måltiderna från det rika gastronomiska utbudet. Den mest berömda är restaurangen på ön St Mary i mitten av den stora sjön. Där kan du smaka några av de lokala fisk/vilt-signaturrätterna och kvalitetsviner av Mljet-vingårdarna.