Korcula - En Härlig Isolering nära Dubrovnik

Korcula
'Korcula island and the city, Croatia' - Dubrovnik
'Korcula island and the city, Croatia' Fedor Selivanov / Shutterstock

Korcula är bland de största Kroatiska öarna, belägen framför halvön Pelješac. Den tillhandahåller en härlig isolering från cityfolkmassorna, med precis rätt mängd av underhållningsaktiviteter och turisttjänster, Korcula har alltid övervägts som en av de mest populära sommarresorterna i Kroatien.

Kombinationen av milt medelhavsklimatet, perfekta naturliga omgivningar av rik barrskog, vinodlingar och orörda stränder med klarblått hav och det rika historiska och kulturella arvet gör Korčula till en idealisk destination för din semester. Det finns något för alla, allt insvept i en härlig blandning av bra mat, kvalitetsviner, lyxiga boenden och ett rikt utbud av tjänster över hela ön.

Korcula är en ö av rik och lång historia. Det finns arkeologiska upptäckter som tyder på att vissa delar av ön var bebodd redan under Stenålderns-eran. Alla stammar, forntida civilisationer och legender som passerade genom Dalmatien i gamla tider lämnade sina outplånliga spår i många bosättningar av Korcula också. Det finns bevarade rester av den antika Grekiska, Romerska, illyriska och Slaviska kulturen. På 1400-talet så blev Korcula del av Republiken Ragusa och sedan dess har den delat Dubrovniks öde och dess tillhörande områden.

ruins of Marco Polo's house. Korcula. Croatia.
'ruins of Marco Polo's house. Korcula. Croatia.' - Phant / Shutterstock

Korcula har många etableringar, men Staden av Korcula, Vela Luka, Blato och Lumbarda är bland de största och mest frekvent besökta.

Staden Korcula är ett administrativt center av ön, med rika historiska och kulturella arv. Den kanske mest intressanta sevärdheten i Korcula är den gamla stadsmuren från 1300-talet som omringar staden. Det finns många bevarade byggnader från olika historiska perioder som är värda att besöka. Om du befinner dig i Korcula i slutet av juli, se till att inte missa Moreška, en fascinerande och romantisk svärddans traditionellt utförd sedan 1500-talet. Men, Korcula kanske är mest populärt för att vara den anförande Marco Polos födelseplats. Det finns ett hus som bär märket av denna berömda resenär, och Museet av Marco Polo som definitivt är värt att besöka och veta mer om.

Town Korcula at Croatia - architecture background
'Town Korcula at Croatia - architecture background' - Tatiana Popova / Shutterstock

Vela Luka är öns mest skyddade hamn, belägen i den långa viken. Den är känd för dess rika arkeologiska samling av fynd från stenåldern och olika fina stenstränder.

bay in Vela Luka, Korcula. Croatia.
'bay in Vela Luka, Korcula. Croatia.' - Phant / Shutterstock

Blato är beläget i mitten av ön och Lumbarda är bara 6 km från Korčula. Medans du besöker de bosättningarna, se till att beundra deras vackra sakrala arkitektur och avnjut att bada i oförorenat, klart hav på en av de oräkneliga stränderna eller beundra landskapet av orörd natur.

Blato village panorama with church on top of the hill- Korcula island, Croatia
'Blato village panorama with church on top of the hill- Korcula island, Croatia' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Ön Korcula är väl ansluten med alla de omgivande hamnarna. Det finns reguljära färjelinjer som förbinder ön med Dubrovnik, Split och Pelješac. Varje bosättning erbjuder ett brett utbud av boendealternativ. Det finns många lyxhotell och privata lägenheter att välja mellan, enligt dina önskemål.

Efter att ha tillbringat dagen på Korčulas solbadade stränder, så är det bäst att utforska området på kvällen, inte bara sökandes efter intressanta platser att besöka, utan också för att hitta det bästa stället att äta på. Det är viktigt att du provar några av de lokala fiskspecialiteterna och kittla dina sinnen med några av kvalitetsvinerna från Korculas och Pelješacs vingårdar på en av de lokala restaurangerna eller tavernorna. Och om du söker roligheter nattetid, så finns det flera barer att besöka. Vi rekommenderar det något märkliga men roliga cocktailbaren Massimo.
Hotell och lägenheter Hotell i Korcula Korcula