Dubrovnik-Öarna

Dubrovnik-Öarna
'Catholic monastery on island Lopud, near Dubrovnik, Croatia.' - Dubrovnik
'Catholic monastery on island Lopud, near Dubrovnik, Croatia.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Dubrovniks hamn är skyddad med ett högt antal öar, rev och klippor. De har varit väktare av Dubrovniks kustlinje genom den turbulenta historian, skyddar den rika och välmående Republiken av Ragusa från pirater såväl som från de kraftfulla Medelhavsvindarna. Deras skyddstjänster har värderats till nutid, men i modern tid så är öarna främst kända för sina fantastiska stränder, kulturarv och lugna omgivningar. Öarna av Dubrovniks skärgård är perfekta resmål för korta utflykter under din vistelse i Dubrovnik. De flesta av dem har mycket bra förbindelser med Dubrovnik genom regelbundna båtlinjer.

Majoriteten av rev, klippor och öar framför Dubrovnik är del av de berömda och vackra Elafiti-Öarna. De består av fem öar och oräkneliga småöar, klippor och skär. Kolocep, Lopud och Šipan är bebodda, medan Jakljan och Olip inte har några invånare. Denna ögrupp igenkändes och beskrevs i de antika romartiderna och är uppkallad efter rådjurspopulationerna som brukade bo på dem i det förflutna (Elaphos betyder rådjur på grekiska). Elafiti-Öarna anses ofta vara Dubrovniks föredragna flyktdestination bland gäster och invånare på grund av deras intakta och naturliga skönheter: inbjudande stränder med klarblått hav och perfekt skugga tillhandahållen av de aromatiska barrträden.

Dubrovnik and Elaphiti Islands
'Dubrovnik and Elaphiti Islands ' - LianeM / Shutterstock

Šipan är den största ön i Elaphiti-gruppen och den mest bebodda. De två största bosättningarna är Šipanska Luka och Suđurađ indelade av ett stort fält. Förutom att vara en perfekt destination för kortresor på grund av dess vackra stränder och lugna omgivningar, så har Šipan också ett rikt historiskt och kulturellt arv. Det finns många renässanssommarstugor, fästningar, kyrkor och kapell. Šipans lokalbefolkning är kända för dess gästfrihet, de kommer inte att tveka att erbjuda deras tjänster under din sightseeing och rekreation eller över att förse dig med läckra rätter och utmärkta viner i Sipans vingårdar.

Elaphite Island of Sipan
'Elaphite Island of Sipan' - Attribution: colleen_elizabeth

Lopud är den mest blomastrande av Elafiti-Öarna. Båten från Dubrovnik tar dig till etableringen med samma namn, Lopud. Du kan hitta boenden i en av de många privata lägenheterna eller välja att bo i ett av de tre tillgängliga hotellen. Lopud är inte bara känt för sin magnifika sandstrand Šunj, utan också för sitt rika historiska arv. Om du är intresserad av att gå på sightseeing efter en förfriskning i det kristallklara havet, kan du besöka Lopuds otaliga medeltida kyrkor, sommarhus, försvarstorn och murar, eller beundra den värdefulla konstsamlingen som hålls i Franciskanerklostret från 1500-talet.

 Lopud island (Croatia)
' Lopud island (Croatia)' - Krkr / Shutterstock

Koločep är den minsta av Elaphiti-Öarna, men den är också närmast Dubrovnik. Den är därför den mest frekvent besökta från fastlandet. Täckt i rik vegetation av barrträd, oliv och citrusträd, Koločep dubbas ofta som den gröna ön. Två av dess byar är anslutna genom den kurviga vägen med olika lämningar av den antika och medeltida arkitekturen längs vägen. Vackra stränder och en stor park gör Koločep till en vacker destination för korta sommaruppfriskningar och en fridfull flykt från Dubrovniks stadsfolkmassa.

Rocky beach on Elaphites island Kolocep - Dubrovnik archipelago.
'Rocky beach on Elaphites island Kolocep - Dubrovnik archipelago.' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Lokrum är en obebodd ö bara 10 minuter från Dubrovniks hamn. Även om Lokrum ofta besöks som en älskad sommardestination, så är den också omfattad av mystik som en exotisk plats som nämns i många legender och berättelser. Under din vistelse kan du besöka den medeltida kyrkan som byggdes - enligt legenden - av Richard Lejonhjärta; och en vacker botanisk trädgård känd för sin rika samling av suckulenter, kaktusar och eukalyptusträd. Ön Lokrum är skyddad som ett naturreservat. Bortsett från dess vackra stränder, så är Lokrums speciella attraktion ett salt hav, som kallas Döda Havet. Det är sammankopplat med det öppna havet och är lämpligt för bad.

Lokrum Island - Dubrovnik, Croatia
'Lokrum Island - Dubrovnik, Croatia' - Aleksander Skakun / Shutterstock