Väder och klimat i Dubrovnik

Väder
'Gun turret on old city walls of Dubrovnik city (Croatia) with island Lokrum in background.' - Dubrovnik
'Gun turret on old city walls of Dubrovnik city (Croatia) with island Lokrum in background.' Ivica Drusany / Shutterstock

Beläget på den södra delen av den Adriatiska kustlinjen, så är Dubrovnik ett typiskt exempel på det milda medelhavsklimatet. Vintrarna är milda medans somrarna är långvariga, varma och fuktiga.

Det är därför bäst att besöka Dubrovnik under våren eller till och med bättre, på sommaren. Luften i den perioden är badad i frodiga doften av aromatiska örter, städsegröna träd och citrusfrukter och havet inbjuder dig till att prova dess uppfriskande och lugnande djup.

I den varmare perioden, så är Dubrovnik badat i solen från gryning till skymning, med sällsynta molniga dagar och tillfälliga sommarduschar. Det är över 250 soldagar under hela året och den genomsnittliga årliga lufttemperaturen är 17 grader. Augusti är den varmaste månaden på året, med den genomsnittliga lufttemperaturen på 26 grader, men det kan bli mycket varmare än så. Det är därför viktigt att söka förfriskning i havet. Dess genomsnittliga temperatur är cirka 21 grader vilket garanterar den trevliga befrielsen från den förtryckande värmen under dagtid. Tack vare ett sådant behagligt klimat, så börjar badsäsongen oftast redan i april och varar till slutet av september, ofta ännu längre. Mistral är en trevlig vind som ofta blåser längs kusten under sommareftermiddagar vilket tillkännager fint väder och bringar den mest välkomnade havsdoftande förfriskningen.

Även om våren och sommaren är den tid då de flesta turister föredrar att besöka Dubrovnik, så kan det vara ett trevligt turistmål under hela året tack vare dess milda vintrar. Hösten börjar ganska sent i Dubrovnik, kännetecknat med molnigt och regnigt väder. November är oftast den regnigaste månaden på året med den genomsnittliga nederbörden på 241,9 mm. Vintermånaderna får mer regn och vind, men lufttemperaturen faller sällan under noll. Januari är den kallaste månaden på året med medeltemperatur på 9 grader. Bura och Jugo, karakteristiska dalmatiska vindar, blåser mestadels under den kallare delen av året. Även om de kan vara något obehagliga på grund av deras intensitet, så är det också intressant att uppleva dessa vädermanifestationer av det hela tiden närvarande, ettriga dalmatiska temperamentet.